Plastic soep begint op de stoep

Op maandag 21 september kregen we op de Jozefschool bezoek van iemand met een missie: Jutter Thijs kwam in groep 4 en groep 7 vertellen waarom het zo ontzettend belangrijk is om je troep in de vuilnisbak te gooien en niet op straat. Dat deed hij op een leuke manier met liedjes, accordeon en grappige YouTube filmpjes die hij zelf heeft gemaakt. Op de video die de kinderen te zien kregen, maakte Jutter Thijs een mooi houten bord met de tekst: ‘Beste chillvogels. Thanx voor het opruimen van je troepjes. Groetjes van de vissen.’ Dit bord heeft hij op een strandje gezet waar veel gechilld wordt door jongeren die daar vervolgens veel troep laten liggen. Thijs gelooft erin dat je met positiviteit meer bereikt dan met een wijzende vinger.

De les van Jutter Thijs begon met een liedje en een verhaal over de plastic soep. Hij legde uit dat de nood hoog is en dat we nu met z’n allen iets moeten doen. We zijn allemaal verantwoordelijk voor het in stand houden van de natuur en het leefgebied van vogels en vissen. PLASTIC SOEP BEGINT OP DE STOEP. Daarna gingen de kinderen zelf, gewapend met afvalprikkers en vuilniszakken, op pad om de stoepen in Schipluiden schoon te maken. En dat was op sommige plekken wel nodig! Kinderen zijn zich weer bewust geworden van de gevolgen van troep op straat en zullen hun leeftijdgenoten er misschien ook op aanspreken. Jutter Thijs: “Het is altijd fijn om op schoolbezoek te gaan want je bereikt in één klap veel kinderen en jong geleerd is oud gedaan. Ik geniet ervan om deze lessen te geven aan kinderen en om met ze naar buiten te gaan. Ze vinden het altijd leuker dan een reken- of taalles. Het enthousiasme van de kinderen geeft mij veel energie om dit te doen. Bovendien is het geweldig om na afloop de ideeën van kinderen zelf te horen.”


Zo oppert Jura uit groep 4: “We kunnen leuke posters maken en overal ophangen” en haar klasgenoot Lars vindt het een goed idee om een opruimclubje te beginnen. Janneke en Jack uit groep 7 gingen ook met hun klas de straat op om schoon te maken. Het was Janneke nooit eerder opgevallen dat er zoveel sigarettenpeuken op straat liggen. Jack (ook uit groep 7) heeft er zin in om houten bordjes met leuke teksten te maken en die neer te zetten op plekken waar veel afval ligt. Ideeën genoeg bij de kinderen van de Jozefschool. Bij deze een oproep aan iedereen in Schipluiden: “DOE MEE EN ZORG VOOR EEN SCHONE ZEE”.