Levelgroep

Niet alle kinderen zijn hetzelfde en het ene kind heeft andere uitdagingen nodig dan het andere kind. Op de St. Jozefschool werken we met de zogenoemde levelgroep. Dit is voor kinderen van groep 6, 7 en 8 die meer uitdaging kunnen gebruiken. Elke dinsdagmiddag komen ze een uurtje naar het levellokaal en werken daar aan onderwerp die zij zelf mogen kiezen. Door een onderwerp zelf te kiezen, is de nieuwsgierigheid groter en wil een kind daar echt vanuit zichzelf meer over weten. Dat is het mooiste: de nieuwsgierigheid van kinderen zó stimuleren dat het leren vanzelf gaat.

De kinderen gaan niet zomaar op zoek naar informatie. Eerst stellen ze onderzoeksvragen op om de juiste informatie te kunnen vinden. Daarna gaan ze aan het werk en gaan op internet en in boeken op zoek naar antwoorden. Wanneer ze alle informatie hebben verzameld, maken ze een mooie presentatie. Dit kan in powerpoint, maar ook als een muurkrant of een tentoonstelling, zie foto's hieronder. Soms maken de kinderen quizvragen voor hun klasgenoten die dan in de tentoonstelling op zoek moeten naar de antwoorden op de vragen.

Lieke en Sam

Lieke: "De levelgroep was altijd al een uitdaging, maar het was nooit te lastig. Ik heb het onderwerp 'Chinese muur' gekozen omdat ik het een interessant onderwerp vond. Tijdens de levelgroep is het ook heel gezellig. Het was een leerzaam jaar. Ook heb ik veel hulp gehad van juf Franca en meester Bernard. Daar was ik blij mee!" 

Lieke en Sam

Sam: "Ik vond deze periode in de levelgroep wel een uitdaging en ik vond het onderwerp dat ik had gekozen ook interessant: het coronavirus. Dat had ik gekozen omdat ik er nog niet veel van wist en meer over wilde weten. Dat is gelukt en ik weer er nu echt meer van, door de goede hulp van de meester en de juf. Het was altijd gezellig en leerzaam en ik vind het jammer dat ik van school af ga!"

Luka en Maia

"Wij vonden de levelgroep een uitdaging. Samen hebben we aan het onderwerp 'Bliksem' gewerkt. Door de stormen Ciara en Dennis kwamen we op het idee om dit onderwerp te kiezen. We hebben veel geleerd, want we wisten er bijna niets van. We hebben het op een andere manier gepresenteerd dan normaal, namelijk met een tentoonstelling."

Daniël

"Het werken in de levelgroep is soms moeilijk maar wel altijd fijn! Het werken is wel wennen, want je moet zelf veel doen, maar als je er eenmaal in zit, gaat het vlot en soepel. Er is veel uitdaging, maar daarvoor zit ik hier ook. Ik kies vooral onderwerpen waar ik bijna niets van weet, zoals deze keer 'verslaving'. 

Tobias en Isis

"Het is in de levelgroep leerzaam en interessant en we zoeken veel informatie op. Wij hebben een presentatie over China gehouden en zijn met onze presentatie begonnen op Google Presentaties. Juf Franca en meester Bernard hebben grote kartonnen schutten voor ons gehaald en daar konden we alles op plakken voor de tentoonstelling. Het is de bedoeling dat de kinderen van de groepen 7 en 8 in groepjes gaan kijken. We hebben vijf quizvragen gemaakt die de kinderen moeten beantwoorden. De juf en de meester zijn aardig en ze leren ons veel!"

Thijs

"Mijn project gaat over de pinquin. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik er meer van wilde weten. Ik besloot er geen powerpoint presentatie van te maken, maar een tentoonstelling. Dat was het idee van meester Bernard. Dat lukte!"

Brasha

"De reden dat ik voor de panda heb gekozen als onderwerp is omdat ik wist dat het een bedreigde diersoort is en ik wilde daar meer over weten. Ik heb er zelf echt heel veel over geleerd: dingen over de panda, maar ook over hoe informatie op te zoeken en ik heb een nieuwe manier van presenteren geleerd. Ik vind het geweldig om in de levelgroep te zijn. In groep 5 wilde ik namelijk al presenteren, maar dat mocht toen niet. Ook heb ik geleerd om dieper over dingen na te denken. Het was een uitdaging en ik vond het geweldig."

Sil

“Vorig schooljaar heb ik in mijn groep een presentatie gehouden over robots. Ik had me verdiept in de verschillende robots die er op dit moment zijn en wat zij voor mensen kunnen betekenen. Ze nemen saai werk uit handen, of gevaarlijk werk. Ze hebben geen last van ééntonigheid en ze zijn 24 uur per dag inzetbaar. Ook doen ze zwaar werk of heel precies werk: er zijn zelfs nano-robotjes die in een lichaam van een mens ingevoerd kunnen worden en zo kunnen helpen iemand te genezen! Als iemand bijna helemaal verlamd is, kan een Exoskelet worden gebruikt. Daardoor kan diegene weer lopen! Ik heb echt veel geleerd van deze presentatie en ik kan het later ook goed gebruiken, want ik wil uitvinder worden van robots.”

Jayden

“Ik heb mijn presentatie gedaan over voetbal. Ik vond voetbal een goed onderwerp, omdat ik daar ook op zit. De levelgroep vind ik goed omdat we dan iets moeilijkers kunnen doen. De levelgroep is ook creatief.”